Albánia 3. nap

A harmadik nap – hétfő május 14 – SARANDA

Már a reggeli indulás is rengeteg izgalmat tartogatott.
Az első nehézséget a „ham and eggs” albán megfelelője okozta, amit végül a google feldobta képpel sikerült áthidalni. Az albán vendégszeretet egyik ékes példája volt, hogy a sarki boltból frissen hozott szalonnával készítették. Volt akinél a faládika is előkerült hazai ízekkel a húspótlásra.

Hatalmas szívesség volt, s szintén a vendégszeretetet méltatta hogy amíg a 17 kocsi le nem vonult az útfelbontáson s nem hajtott át a Paróczai sarkon nem álltak neki a
hatalmas munkagépekkel dolgozni. A csatornázásba itt ott személyesen beálltunk lapátokkal hogy az alacsonyabb kocsik eleje ne magasztosuljon tolólapáttá a murvás úton.

Majd rövid ideig rendőri díszkísérettel indultunk Gjirocastrába. A város szűk, kanyargós, macskaköves utcákkal átszőtt óvárosa 2005 óta szerepel a UNESCO világörökségi listáján. A várból Pazar kilátás nyílt a kőlapokkal fedett házikókra. Megtekinthettük az albán hadimúzeumot és a földet érését több verzióban elmesélt amerikai repülőt is (illetve ami maradt belőle). A macskaköves kis utcácskákon akadt aki a kulinális élvezeteknek hódolt egy finom sült paprikás ebéd kapcsán, mások a bazárt járták körbe.

A következő úti cél a Kék szem volt. Mesés hegyóriások szerpentinjein keresztül jutottunk el a forráshoz. Innen a Vlora hegységből ered a Bristrica folyó mely 25 km után ömlik a Ion –tengerbe. Valódi mélysége nem ismert, másodpercenként 7,5 m3 10-12 C fokos vizet lök ki magából. A víz a közepén sötétkék, a széle felé azúr majd világoszöld színben pompázik. A víz olyan erővel tör fel belőle hogy a forrás közepén 15 cm –t felpúposodik.
Sebes patakká szélesedve ömlik ki a völgyből.

Sarandában volt a szállás, itt láttuk meg először a tengert, velünk szemben Korfu szigetével. Természetesen itt is megnéztünk egy másik szállodát is, nehézkes leparkolás után aztán úgy döntöttünk, hogy abban fogunk megszállni mégis ahova a foglalás valójában szól.

Éhesen, remek hangulatban sétáltunk át a tengerparton DEMI éttermébe ahol szülinapot is ünnepeltünk.

Este lazulásképp egy kis csapat a tengerparton kóstolgatta a délelőtt a bazárban vásárolt Szkander bég konyakot. A figyelmesebbek hullócsillagot is
láthattak- nem a konyaktól ….

Bíró Tamás és Annamari

Leave A Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..