fbpx

Az abroncsok karbantartásának 4 aranyszabálya.

Mindnyájan azt szeretnénk, ha gumiabroncsaink a lehető leghosszabb ideig tartanának.  Még a legjobb minőségű gumik is rendszeres ápolást és karbantartást igényelnek a kiváló állapot megőrzéséhez. Ez nemcsak biztonságosabbá teszi az autót, hanem jótékonyan hat a teljesítményre is, és pénzmegtakarítást tesz lehetővé.  Havonta néhány perces elfoglaltsággal remekül megvédheti befektetését 4 aranyszabály betartásával.

  1. Havonta ellenőrizze az abroncsnyomást!

Tudta, hogy az abroncsnyomás természetes módon havonta 0,07 bar-al csökken? Az európai gépjárművezetők mintegy egyharmada az előírtnál alacsonyabb nyomású gumikat használ.  A nem megfelelően felfújt abroncsok nemcsak gyorsabban kopnak, hanem hatással vannak a jármű teljesítményére, fékezési tulajdonságaira, menettulajdonságaira és biztonságára is. Az üzemanyag-fogyasztás is az egekbe szökhet: az előírtnál 20%-kal alacsonyabb nyomású gumiabroncs esetében 20%-kal csökken a várható élettartam.  Ugyanígy az előírtnál magasabb abroncsnyomás is rendellenes kopást és idő előtti elöregedést eredményez. Szokja meg, hogy havonta és hosszabb utak előtt ellenőrzi az abroncsok nyomását (a pótkereket is beleértve). A nyomás ellenőrzését lehetőleg hideg gumiabroncsokkal végezze. Ha az elmúlt 2 órában közlekedett velük, vagy több kilométeren keresztül alacsony sebességen használta őket, adjon hozzá 0,3 bar-t az ajánlott értékhez. A helyes nyomásról a gépkocsi használati utasításában talál tájékoztatást.

  1. Rendszeresen forgassa és centríroztassa ki a gumiabroncsokat a hosszabb élettartam érdekében

Egyszerű mód a gumiabroncsok élettartamának növelésére az, ha a kerekeket 10–12.000 km-enként átforgatja; ez egyenletes gumikopást eredményez, így hosszabb lesz az abroncsok élettartama. Ha már átforgatja (pl.: jobb elsőt bal hátra, bal elsőt jobb hátra) a gumikat, rögtön ki is egyensúlyoztathatja őket a gumiszervizben, hogy kiküszöbölje a felesleges vibrációt. Ezzel védi a felfüggesztést és a kerékcsapágyakat, valamint megelőzi az idő előtti gumikopást.  Ne felejtse el, hogy minél tovább tart egy abroncs, annál olcsóbb az üzemeltetése.

  1. Ellenőrizze a kopást!

A járművek nem kellően mély futófelületi barázdájú abroncsokkal való használata nemcsak veszélyezteti a biztonságot, növeli az aquaplaning kockázatát és csökkenti a tapadást, hanem szabálytalan is.  Ha a barázdák mélysége már csak 1,6 mm, le kell cserélni a gumit. Érdemes tudni, hogy a profilmélység előírt határa 1,6 mm – ám ez csak nyári vagy normál használatra vonatkozik. Havas és jeges körülmények között a téli gumik minimális ajánlott profilmélysége 4 mm.

A futófelületi barázdák gyorsan és egyszerűen ellenőrizhetők egy, a gumiszervizekben kapható profil-mélységmérővel, illetve a legtöbb új gumiabroncs beépített kopásjelzővel van ellátva. Rendszeresen ellenőrizze a profilmélységet a gumik több pontján, és kétség esetén forduljon gumiszervizhez!

  1. Állíttassa be a kerekeket és csökkentse költségeit!

Amikor áthajt egy kátyún vagy véletlenül súrolja a járdaszegélyt, a kerekek kismértékben kimozdulnak eredeti beállításukból.  Ez az elállítódás gyors és szabálytalan gumikopást eredményezhet, és a jármű menettulajdonságaira és biztonságára is hatással van.   Ha elviszi autóját egy jó nevű szervizbe, és ellenőrizteti a kerékösszetartást és dőlésszöget, azzal nemcsak az abroncsok élettartamát növeli, hanem a jármű menettulajdonságait is javítja.

Szánjon idejéből néhány percet a gumiabroncsok rendszeres karbantartására, és a különbséget a volán mögött és a pénztárcáján egyaránt érezni fogja.

 

Készítette a MICHELIN

A fényképek tulajdonosa: Getty Images

Copyright © 2011 – MICHELIN Minden jog fenntartva

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .