fbpx

MICHELIN: a biztonságos téli közlekedés szakértője

A Michelin bemutatja az új MICHELIN Pilot Alpin és MICHELIN Latitude Alpin nagyteljesítményű autókra és SUV járművekre való téli gumiabroncsait. A tervek szerint 2012 tavaszán jelenik meg az európai utánpótlás piacokon a két abroncs, melyek páratlan teljesítményt kínálnak a biztonság, a mobilitás és a hosszú élettartam tekintetében.

E teljesítmény-egyensúly megvalósítása érdekében a Michelin előzetes vizsgálatokat végzett, és több mint 4000 autóst kért fel Németországban, Franciaországban, Oroszországban, Svédországban és Kanadában, hogy osszák meg téli vezetési tapasztalataikat. Ily módon, közel 12.000 olyan esetet sikerült összegyűjteni és elemezni, melyben a vezető elveszítette uralmát a járműve felett. A közlekedési viszonyok majdnem minden típusát sikerült vizsgálni, például amikor az utakat:
–    Friss porhó borítja.
–    Kemény, tömör hó borítja.
–    Szikrázó, jeges hó borítja, mely megolvadt, majd újra megfagyott.
–    Olvadó, latyakos hó borítja.
–    Részben borítja hó. Ahol kerekek haladtak el, kilátszik az útburkolat.

A biztonság iránti közös elkötelezettség

•    Téli biztonság: az autósok alapvető szükséglete
A közvetlenül az autósokkal végzett felmérések egy fontos dologra mutattak rá, mégpedig arra, hogy világszerte a nagyteljesítményű autók és SUV-k tulajdonosainak prioritásai az évszaktól függően változnak.  Nyáron a vezetési élmény a legfontosabb számukra, ami érzelmi kötődés kialakulását teszi lehetővé a járművükkel. Télen a biztonságot tartják a legfontosabbnak, és a vezetési élmény másodlagos jelentőségű. Vannak autósok, akik szerint a téli vezetés nem is jelenthet élményt. Azt akarják, hogy gond nélkül tudjanak fékezni, megállni és kanyarodni. A mobilitást tartják a legfontosabbnak, ami elsősorban az SUV vezetőknek azt jelenti, hogy el tudjanak indulni emelkedőn felfelé. Tulajdonképpen uralni akarják a járművüket mindenféle úton és burkolaton.

•    Téli biztonság: az autógyártók egyik legfontosabb feladata
Az autógyártók ebben a kérdésben soha nem engednek, a biztonság az alapértékeik egyikévé vált. A gumiabroncsoknak – különösen a MICHELIN abroncsoknak – tulajdonított kiemelt szerep az elkötelezettségük részét képezi. Michael Haupt, a Porsche abroncsfejlesztési igazgatója a következőket mondta erről az elkötelezettségről: „A téli gumiabroncsainknál a legfontosabb a vezetés biztonsága és a stabilitás, valamint a féktávolság függetlenül attól, hogy vizes, jeges vagy havas az útburkolat.”

•    Téli biztonság: az autóversenyzők számára alapkövetelmény
A Michelin csoportnál az autóversenyzés a kutatás-fejlesztés folyamatának szerves részét képezi. Miközben a Csoport évente több mint 550 millió eurót juttat a Technológiai Központjának, valódi laboratóriumként tekint az autóversenyzésre, ahol a legkeményebb körülmények között validálhatja az új fejlesztéseket. És melyek a versenyzők elvárásai? Röviden, olyan gumiabroncsokra van szükségük, melyek maximális tapadást, megbízhatóságot és sokoldalúságot biztosítanak.

A Rali-világbajnokság (WRC) egyik állomását jelentő Monte Carlo Rally jól illusztrálja, hogy mennyire változatos téli körülményekkel kell a versenyzőknek szembenézniük egyetlen verseny során. A versenypályán előfordul hideg, száraz aszfalt, de olyan útszakasz is, mely nedves, havas vagy jeges.  A 2012-es évadra a Michelin kifejlesztett egy új abroncsot, mely optimális tapadást tud biztosítani a fenti útviszonyok mindegyikén, növelve ezáltal a biztonságot és vezetési teljesítményt.

Különleges képességei ellenére, még a nyolcszoros Rali-világbajnoknak is szüksége van nagyteljesítményű gumiabroncsokra. Sébastien Loeb így nyilatkozott: „Havon még a világbajnoknak is elengedhetetlen a megfelelő gumiabroncs.”

A MINI World Rally Team csapatfőnöke, Dave Wilcock és műszaki igazgatója, David Lapworth szerint: „A versenyzőknek olyan gumiabroncsra van szükségük, amivel magabiztosan versenyezhetnek és elmehetnek egészen a tapadás határáig, de azon túl soha.”

Minden téli gumiabroncs-felhasználó egyetért. Lehet nagyteljesítményű SUV tulajdonos, autógyártó, autóversenyző vagy csapatigazgató, mindenki olyan gumiabroncsot keres, ami biztonságos, vagyis megfelelő tapadást biztosít.

Az új MICHELIN Pilot Alpin és MICHELIN Latitude Alpin, nagyteljesítményű autókra tervezett gumiabroncsok teljesítik a biztonságra vonatkozó, minden másnál fontosabb követelményt. Sőt, ennél még tovább is mennek. Kivételes mobilitást, irányíthatóságot, valamint kimagaslóan hosszú élettartamot biztosítanak. Ily módon ezek az abroncsok megfelelnek a teljesítmény-egyensúly kihívásának.

Tudta ön?

A MICHELIN Pilot Alpin és a MICHELIN Latitude Alpin,
egy változó piac két központi eleme

Az egyre növekvő biztonsági és mobilitási igények, az új előírások, a járműflotta átalakítások, az abroncs-technológiai fejlesztések és a gumiabroncsok műszaki paramétereinek egyre szélesebb körű hozzáférhetősége miatt az abroncspiacok átalakulóban vannak. Ennek következtében a téli gumiabroncsok jelentősége nagyobb, mint valaha. Az új MICHELIN Pilot Alpin és a MICHELIN Latitude Alpin gumiabroncsok megfelelnek ezeknek a megjelenő új elvárásoknak.

Növekedésben az európai téli gumiabroncs piac
–    Három év alatt az európai gumiabroncs piac 10%-kal növekedett. Az értékesítés darabszáma a 2009-es 259 millióról 289 millióra nőtt 2011-ben.
–    A téli gumiabroncs-piac tekintetében a növekedés 50%-os volt azonos időszak alatt.
–    2011-ben összesen 100 millió téli gumit értékesítettek Európában.
–    2011-ben minden harmadik eladott gumiabroncs téli gumi volt.
–    A prémium téli gumi szegmens még ennél is jobban teljesített. Prémium autókra és SUV járművekre 9 millió abroncsot értékesítettek Európában.
–    A szegmens 82%-kal bővült három év alatt.

2012-ben kötelező lesz a téli gumiabroncs tizenegy európai országban
–    Finnország, Norvégia, Svédország, Csehország, Lettország, Szlovénia, Észtország és Litvánia után 2010 decemberében Németország is kötelezővé tette a téli gumik használatát.
–    2012-től Luxemburgban és Romániában is kötelező lesz a téli gumiabroncs.
–    A zord téli útviszonyokkal rendelkező országokban az új autó értékesítések száma emelkedik. Németországban 8,8%-kal, Svájcban 8,4%-kal, Ausztriában pedig 8%-kal több autót helyeztek forgalomba.

A biztonság alapkövetelmény minden autós számára
–    Nyáron és télen egyaránt az autósok 70%-a* az várja, hogy a következő autója minden helyzetben maximális biztonságot nyújtson.
–    Az európai autósok 92%-a úgy gondolja, hogy a gumiabroncsok jelentős szerepet játszanak az autóik biztonsági teljesítményében.
–    Az autósok 69%-a azt állítja, hogy prémium márkájú abroncsokat választ. Ez a szám az elmúlt öt év során folyamatosan növekszik.
–    A vásárlók több mint 50%-a az interneten tájékozódik abroncsvásárlás előtt.
______
*     Forrás: TGI Channel Planning szoftver (2011)

–    A Google-on indított gumiabroncsokkal kapcsolatos keresések száma 2,5-szeresére növekedett 2006-óta **, miközben összesen kétmillió téli gumikkal kapcsolatos keresést indítanak havonta*** Európában.

______
**     Forrás: Google
***     Forrás: Google Adwords

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .