fbpx

2014. 05. 14-18 Horvátországi autós túra

Horvátország BMW Autóklub autós túra 2014.05.14-18.

Szervező: Nagy Judit  (csongrad kukac bmwautoklub  pont hu)

 Jelentkezési határidő: 2014. március 17. 

 Érdeklődő résztvevők jelentkezését várjuk, hogy az igényeket és a lehetőségeket össze tudjuk hangolni!

Az autós túránk 5 napos lesz. Az időpont 2014.05.14-18 között, amikor is mindösszesen 3 nap szabadságot kell kivenni.

A szállásdíj várhatóan 4 éjszakára személyenként 55.996-Ft/ 4 éjszaka. Ha gyermeket is hozni szeretnél kérlek érdeklődj a szervezőknél.

1.nap

Indulás Budapestről 8.00-kor a Rack Autó elől, majd az M7-es autópályán a horvát  határig, majd a Letenyei határátkelőnél  az e65/E71-es részben fizetős útra rátérni, majd Zágráb felé venni az útirányt.

Táv: 344km

Idő: 3 óra 11 perc

Első állomásunk Zágráb lesz, itt töltjük el az első éjszakánkat is. Próbálunk 12-re odaérni, hiszen az első látnivalónk a Lotrscak torony lesz. A toronyból szép kilátás nyílik Zágrábra. Elég messze lehet innen ellátni, látható a Szt. Márk templom szép teteje is. A legnagyobb élmény dél körül megmászni a tornyot: minden délben ágyútűzzel emlékeznek a horvát főváros törökök felett aratott győzelmére. Az eljutásnak a legjobb módja a világ egyik legrövidebb, mindössze 66 méteres siklójával való utazás, amely mindössze 30,5 méteres szintkülönbséget hidal át. A sikló az alsóvárost a felsővárossal köti össze.

 

 • Cím: Dverce, 10000, Zagreb, Horvátország
 • Nyitvatartás: Hétfő – péntek: 11:00 – 20:00
  szombat: 14:00 – 20:00
 • Belépőjegy: 7 Kn

123

A torony után elsétálunk a Tkalciceva utcára, ahol ebédelünk egy étteremben (kb.700m).  Ez Zágráb legszínesebb, és egyik legszebb utcája, amely a város központjában áll, és a régi Zágráb hangulatát nyújtja. Butikok, bárok, éttermek, felújított 19. századi palotákban található galériák találhatók itt. Az utca kávézókkal is tele van, és általában a rengeteg kávézó szinte minden asztala foglalt. Az itt sétálgató, táncoló, vásárló, kávézó, vacsorázó számos ember, és a mediterrán hangulat szinte magával ragadja az embert.

Ebéd után elsétálunk (kb.500m) a  Mária mennybemenetele-székesegyházhoz.  A korábban Szent István néven ismert katedrális kettős tornya magasan a város fölé emelkedik. A katedrálist egy korábbi, román stílusú templom helyére építették, amely az 1242-es tatárjárás során pusztult el. A munka a 13. század második felében kezdődött. Az eredetileg gótikus székesegyházat sokszor átépítették, a sekrestyében látható freskósorozat a 13. század második feléből maradt meg. A templomot 1880–ban egy földrengés súlyosan megrongálta, az újjáépítés a 20. században neogótikus stílusban kezdődött meg. A székesegyházat ért megpróbáltatások ellenére odabent nagyon sok a látnivaló.Külön említést érdemel Albrecht Dürer triptichonja a mellékoltárban, a barokk márványoltárok, a szobrok és a szószék, valamint Alojzije Stepinac bíboros sírja.

 • Cím: Kaptol 31, 10000, Zagreb, Horvátország
 • Nyitvatartás: Minden nap: 7:00 – 19:30
 • Belépőjegy: Ingyenes belépés

4 5 6

A székesegyház megtekintése után gyalog útnak indulunk a mintegy 500 m-re lévő kőkapuhoz. Zágráb egykor volt 5 városkapujából már csak a kőkapu maradt meg. Ez Zágráb óvárosának egyik legépebben megmaradt nevezetessége. Gradac keleti kapuja volt, építését 1241-ben IV. Béla magyar király rendelte el. 1731-ben egy tűzvész a környék házait elpusztította, és a helyiek csodának tartják, hogy a kapun lévő Jézust, és Máriát ábrázoló festmény sértetlenül vészelte át a katasztrófát, annak ellenére, hogy a képkeret elégett. A Kőkaput szent helynek tartják, környékén mindig hívők imádkoznak. A kőkapu belsejében kápolna található.

7 8 9

Az egész délutáni séta és nézelődés után elfoglaljuk szálláshelyünket.
Szállásunk ezen az oldalon érhető el, tájékoztatásként. Reggelis árakkal, díjmentes wifivel és parkolással.

 

2.nap

Reggeli után, 9-kor tovább indulunk. Pula felé vesszük az irányt, ahol tengerparti élményekkel lehetünk gazdagabbak a következő 2 nap folyamán.

Táv: 267 km

Idő:  2 óra 50 perc

Pulába érkezve megtekintjük az Amfiteátrumot. Minden pulai városnézés legfontosabb állomása a pulai amfiteátrum, ahol egykoron gladiátorok harcoltak egymással. Az I. században Vespanius uralkodása alatt épült, pontosan akkor amikor a Római ikertestvére. Az építkezéshez a helyi mészkőből történt. A pulai amfiteátrum eliptikus alaprajzú, a hosszabbik szélessége 130 méter, míg a rövidebb 100 méter. Méretét tekintve a Római Birodalom öt legnagyobb arénája közé tartozott, még a Római Colosseumnál is nagyobb. Ha Pulában járunk mindenképpen látogassunk el ide az amfiteátrumhoz. Érdemes körbesétálni az építményt. Az amfiteátrum környékén római jelmezbe öltözött katonákkal találkozhatunk, akikkel le is fényképezhetjük magunkat. Ha felsétálunk a dombtetőre, akkor nagyon szép fotókat csinálhatunk az amfiteátrum árkádsoráról, háttérben a csillogó élénk kék tengerrel.

A pulai amfiteátrum belépõjegy árai: 30kn / felnõtt, 15kn / diák, gyerek.

 • Cím: Flavijevska bb, 52100, Pula (Pola), Horvátország
 • Nyitvatartás: Főszezonban minden nap: 8:00 – 21:00
  Egyébként: 8:00 – 16:30

10 11 12

Az amfiteátrum után ebédelünk, elsétálunk Augustus templomához. Ókori római látnivaló az Augustus és Róma-templom az 1. századból, amelyet Augusztus idején építettek a fórumon. A templom 16 méter széles, 8 méter magas.
A templom funkciója változott az évek során: pogány éra végével eredeti pogány funkciója megszűnt, és a templomot ezután magtárként használták. A 19. század elején vált műemlékké.
1944-ben bombatalálat érte és teljesen elpusztult. Ezután 1945 és 1947 évek között helyreállították és ma az ősi kő- és bronz szobrok gyűjteményének házaként működik.
A másik templomból csak a hátsó fal maradt meg, újjáépítettek ugyanolyan stílusban mint a régit, és elnevezték Diana templomának.

13 14

Sergius diadalívéhez (750m). Sergius-diadalív. A diadalívet magas tisztségviselők építettek. Korábban Arany kapunak hívták, mert aranyozott díszítése volt az ajtajának. A kapu és a fal a 19. században megsemmisült az urbanizáció és a város bővítése miatt. Az íve korinthoszi stílusban Görög motívumokkal épült. Ma ezen a helyen, ahol a diadalív áll, különböző kulturális rendezvények, színházi előadások és a kórus előadások láthatók, az utca tele van hangulatos üzletekkel.

15  16

Majd egy sétát teszünk a tengerparton, és a környező látnivalókat is megtekintjük.

Az estét beszélgetéssel, vacsorával, a városban sétálással töltjük, Pula szórakozóhelyekben is gazdag. Az éjszakát tervezhetjük hosszúra nyúlóra is, hiszen másnap is ugyanitt töltjük az éjszakát.

Reggel, az ébredés és reggeli után ellátogatunk a Aki szereti az érintetlen természettel körülvett öblöket, partszakaszokat, a kristálytiszta vizet, nem fog csalódni, ha ellátogat a Kamenjak félszigetre. A félszigetet számos öböl tarkítja, hol nagyobb sziklákkal, hol apró kavicsos partszakaszokkal találkozhatunk, de az adrenalin függők sem fognak unatkozni, hiszen több méter magas sziklafalról is lehet ugrálni. A hely természeti adottságainak köszönhetően annyira sokrétű, hogy még a búvárok kedvelt helye is.  Az Isztria legalsó csücske ugyanis már a nyílt tengerrel találkozik, így azért figyeljünk, hogy ne ússzunk túl messze a parttól, mert erős lehet a sodrás. Belépőjegyre is számítani kell, hiszen a területet nemzeti parknak nyilvánították, így óvni próbálják a természetet, aki nem gépjárművel szeretne bejutni, nekik ingyenesen látogatható a félsziget. A strandoláson kívül sétáljunk egy nagyot a tanösvényen is, a természetvédelmi területen 53 növényfaj nő, közülük 20 orchidea. A Safari bár-ban a Robinsonnak öltözött pincérek és a különleges berendezés éppúgy üdítő mint az itt elfogyasztott hideg horvát italok egyike.

17 18 19

Délután a közeli Porer világítótornyot is megcsodálhatjuk. Pulától hajóval mindössze 2 km-re autóval azonban 20 km-re található a Porer világítótorony. Az 1883-ban, egy 80 méter széles sziklára épített világítótoronyban akár még egy éjszakát is eltölthetsz, hiszen jelenleg szállóként is üzemel. A 35 méter magas világítótorony, földszintjén találhatóak az apartmanok. Partjainál a sodrás miatt vigyázni kell a fürdőzéssel, ezért kisgyermekeseknek nem ez az ideális strandoló hely Pula környékén.

20 21 22

Délután, kb. 3 óra körül visszatérünk Pulába. Délután szabadprogram.

 

4.nap

Reggeli után 10 óra körül Rijeka felé vesszük utunkat.

Táv: 108 km

Idő: 1 óra 20 perc

Dél körül megérkezünk Rijeka városába.

A város központi utcája, vásárló- és sétálóutcája a Korzó, amely nem épületeivel, hanem hangulatával vonzza a látogatókat. Feltétlenül nézzük meg a városkaput. Ez egy 15. századi őrtorony, a város két egykori bejárata közül a tenger felőli. A 7 emelet magas, kupolás kapu boltíve felett a Habsburg kétfejű sas látható, mögötte pedig 2 parókás császár szobra. A kapun áthaladva jutunk a Koblera térre, a szemközti 16. századi épület 300 évig működött városházaként. A városházával szemben található Szent Vitus-katedrálist is megtekintjük.

23 24 25

Rijeka legnépszerűbb látnivalója a 140 m magas dombon álló Trsat vára. 501 lépcső vezet a Loretói Szűz Mária kegytemplomhoz, amely mára kegyhely. Zarándokok ezrei másszák meg a térden állva a lépcsőket. Persze autóval és busszal is feljuthatunk.
A várat a Frangepánok építették a 13. század második felében. 1826-ban az ír származású Laval Nugent osztrák tábornagy vette meg, és maga ízlése szerint átépítette. Ennek eredményét láthatjuk ma: többteraszos kastély, bástyák, tornyok, lépcsők, folyosók és a családi mauzóleum várja a látogatókat.
Menjünk fel a legmagasabb torony tetejére, csodás innen a kilátás.

26 27 28

A vár megtekintése után elfoglaljuk szálláshelyünket, majd autónkat leparkoljuk és kisétálunk a kikötőbe, szebbnél-szebb hajókat nézünk meg.

5.nap

Reggeli után még besétálunk a városba, ahol turistabusz viszi végig 2007 óta az érdeklődőket a kulturális nevezetességek körül. Többnyelvű tolmácsolásban hallhatják a tudnivalókat: horvátul, olaszul, németül, franciául, spanyolul, angolul, oroszul és magyarul.

Ebéd után útnak indulunk haza.

Táv: 502 km (Budapest),

Idő: 4 óra 35 perc (Budapest)

Ha érdekelhet a program téged (és remélhetőleg a családodat is) akkor kérlek küldj nekem egy érdeklődő emailt az “csongrad kukac bmwautoklub.hu” címre. Várom a leveled!

Nagy Judit

Jelentkezési határidő: 2014. március 17. 

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .