fbpx

2019. 07. 5-12. Erdélyben teszünk látogatást

Telt ház, már ezen a programunkon is csak várólistára tudsz jelentkezni (márc. 28.)!

Júliusban a 5-tól 12-ig tartó programunkon Erdélyé és részint megint a kanyaroké a főszerep és így a résztvevők abban a szerencsés és kivételes helyzetben lehettek, hogy Európa két csodás útját is meglátogatjuk (Tranfogaras és Transalpina), mindegyik 2.000 méter magas hágót jelent, igazi természeti értékekkel.

 

 

Ezen a nyáron autós túránkkal meglátogatjuk Erdélyt és Romániát. Szeretnénk megismertetni veletek Erdély szépségeit, az erdélyi emberek vendégszeretetét.

Első szállásunk az első hágón lesz, Cabana Haiducilor, Str. Ghe. Tatarascu, Nr. 88, 215300 Rânca, Románia

The building in which a vendégházakat is located

Alapjaiban azonban a második szállásunk az Erdőszéli Zöld Panzióból kiindulva, csillagtúrák formájában keressük majd fel a környék látnivalóit.

A Panzió rendelkezik 4 db 3 ágyas szobával 7 db 2 ágyas szobával és 2 db 1 ágyas szobával ezért csak azok jelentkezését tudjuk fogadni, akik időben eltudják dönteni, hogy részt kívánnak-e venni ezen túrán. Többek kérésére a szállás kiválasztásánál figyelembe vettük, hogy Magyar szállásadóknál keressünk szállást, így került erre a Panzióra a választás.

 A Panzió Farkaslaka településétől 3 km-re, az erdő közepén található, ahová murvás- köves út vezet be. A szállás teljesen elkerített, ezért nem kell attól tartani, hogy autóitok bármilyen veszélynek lenne kitéve. De Ti készüljetek fel arra, hogy ha szerencsések vagytok, még medvével is találkozhattok. 🙂

A szobák saját fürdőszobával rendelkeznek, ágynemű, törölköző minden szobában található, így ezzel ne terheld az autód!  A folyosókon elhelyezett hűtőszekrények a vendégek rendelkezésére állnak. A Panzióban megvásárolhatóak helyi alkoholos és alkoholmentes italok, de a biztonság kedvéért a vendéglátóink felajánlottak minden egyes estére egy kisebb hordó sört a csapat részére :-).

Ez a túra kicsit a kikapcsolódásról is szól, ezért nem csak a vezetés és a látnivalók, hanem egy kis buli (zene, tánc 😊) is szerepel a programban, a lényeg hogy jól érezzétek magatokat.

Romániában a hivatalos fizetőeszköz a Lej ami 1 = 70 Ft árfolyam környékén van nagyságrendileg.

Na, akkor a kis bevezetés után nézzük a várható programok főbb pontjait:

1.nap   2019. július 5 péntek

Indulás reggel 8.00-kor Budapestről (pontos helyszín később), Budapest – Szeged – Ráncza útvonalon.

A határ átlépése után meg kell vásárolni az egyhetes kinti pályamatricát (amit általában forintba is lehet fizetni…Kb.2000.-Ft)

Az első úticélunk a legendás Transalpina úton lévő szállásunk Ránca Cabana Haiducilor

https://goo.gl/maps/tajE2dYerd6X6Evx8

Táv: 530 km, 7 óra

2. nap  2019 július 6 szombat

Reggel tovább autózunk a Transalpinán, majd a kora délutáni órákban jöhet a másik legenda a Transzfogarasi út.

Fogarasi-havasokat a Transzfogarasi út 7C jelzésű országút központi részén keresztül észak-déli irányba köti össze Alsóárpás Curtea de Agres településeket. Az 1970-es években épített 70 km hosszú út 2042 m magasságig vezet fel, majd egy alagúton halad át a főgerinc alatt. Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja van. (ez az út csak a nyári hónapokban használható). Az Erdélyi Alpok sok látványosságot ígér lenyűgöző tájon vezet keresztül, elhalad a Bilea –vízesés telep, a Bilea-tó és a mesterséges Vidraru-tó mellett.

Estére már Farkaslakán leszünk, rengeteg szép élménnyel. Farkaslakára megérkezve, murvás úton közelítjük meg a szállást (Erdőszéli Zöld Panzió Farkaslaka, Fő út. 471 szám). Külön figyelmetekbe ajánlom, hogy itt az autók védelme érdekében nagyobb követési távolságot kell tartani, de nem kell megijedni minden autóval teljesíthető út lesz ez. Az autók elhelyezése és a szobák elfoglalását követően lesz a vacsora a Panzió kerthelyiségében, ahol a helyi ízeket kínáljuk számotokra egy hangulatos zenei aláfestéssel. (este pedig egy kis fergeteg bulit tartunk, itt ki lehet tombolni magad 😊). Húsleves, töltött káposzta lesz a vacsora.

https://goo.gl/maps/Qc5htkE5o7E2

Táv: 385 km, 7,5 óra

3.nap  2019. július 7 vasárnap

Reggeli ezen a napon 9.00-kor lesz, szintén helyi ízekből válogathattok.

Napunkat kicsit lazábbra tervezzük az előző  esti programot figyelembe véve, terveink szerint az időjárás függvényében autóinkat hátra hagyva, igazi Erdélyi „ terepjáróval” ( traktorral) lesz a túra.

Első megállónk Tamási Áron szülőházának megtekintése, majd a „terepjáró” elfoglalása után a 2010-ben fölavatott erdélyi Trianon –emlékműhöz látogatunk el, és itt található Tamási Áron szobra is. Újra elfoglalva helyünket a terepjárónkba, kb. egy órás zötykölődés után Jézus szíve kilátót célozzuk meg. A Jézust ábrázoló műalkotás 958 méter magas Farkaslaka és Székelyszentlélek falvak határában, Romániához tartozó Székelyföldön található. A Gordon –tetőn elhelyezkedő szobor kilátóként is funkcionál, ezért a bátrabbak a kilátó megmászását követően eljutnak a szobor fej részébe, ahonnan széles panoráma nyílik a környező tájra.  Itt már kellőképpen kifáradva a kilátó környezetébe pihenés ürügyén, egy kis házi sütésű kenyérből készült zsíros kenyér, és a helyi bor elfogyasztását követően indulunk vissza a szállásunkra.

Leérve Farkaslaka településre még megállunk, ahol a kitelepült árusoknál egy kis nézelődés, vásárolgatás követően a szállásunkon lesz a vacsora.

A vacsorát követően átbeszéljük a másnapi túránkat és akinek kedve lesz, még az este folyamán, a helyiek autentikus elbeszélgetéseiből képet kaphat Erdélyről és a helyi emberekről.

https://goo.gl/maps/Ayp6AZ7aGt32

Táv: 75 km, 1,5 óra

4. nap 2019. július 8 hétfő

Reggeli ezen a napon is 9.00-kor lesz.

Ezen a napon a Gyilkos tó és a Békás- szoros szépségeit tekintjük meg. Az út meredek kanyarokkal kapaszkodik fel a Gyergyói havasokba az 1256 m magasságban elhelyezkedő Pongrácz tetőre. A Maros és az Aranyos –Beszterce közötti vízválasztóhoz tartozó tetőről gyönyörű kilátás nyílik a Görgényi havasok felé. A tetőről kelet felé a Békás patak völgyébe fogunk leereszkedni, ahol megtekintjük az 1837 nyarán keletkezett Gyilkos tavat. Itt lehetőség lesz ebédre, ajándék vásárlásra stb.

A Gyilkos-tó mellől továbbhaladunk a Békás-patak mentén, ahol megtekinthetjük az Oltár-kő legszembetűnőbb sziklaformáját mely 350 m-rel magasodik a patak völgye fölé. Az 5 km hosszú Békás-szorost három részre osztották „Pokol kapuja, Pokol tornáca, Pokol torka”. Érdekessége a mészkőfalak, melyek 250-300 m magasra emelkednek a patak fölé. Ezen a túrán számítani lehet arra, hogy nem lesz egyszerű a parkolás, de oldottunk meg mi már ilyen helyzetet. Esti órákba, indulás vissza a szállásra.

https://goo.gl/maps/3ZcnkbZvBWo

Táv: 212 km, 4 óra

5. nap 2019. július 9 kedd

Ez a nap kevés km megtételét fogja igénybe venni mivel inkább a pihenésről fog szólni hiszen a szállásunktól Szováta csak 40 km-re található.

Első megállónknál a Medve tavat és a helység szépségeit tekintjük meg. Medve-tó heliotermikus tó 1875-ben keletkezett, a világ legnagyobb heliotermikus tava. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. A tavat nem csak körbe fogjuk járni, hanem a fürdőzésre is szakítunk időt ebben a szépséges Szovátai környezetben.

Szovátáról hazafele az idő függvényét figyelembe véve megállunk a parajdi sóbányát megtekinteni, illetve Korondon tervezünk megállást, ahol számos Erdélyi különlegességet lehet megtekinteni illetve megvásárolni. Innen bárki vissza talál a szállásra, ezért, ha valakinek nem lesz kedve nézelődni, vásárolgatni, az egyénileg visszaindulhat a szállásra.

https://goo.gl/maps/XZXyDm2eneP2

Táv: 75 km, 1,5 óra

6. nap 2019. július 10 szerda

Következő úti célunk Segesvár megtekintése lesz. Segesvár történelmi központja 1999 óta a világörökség része. Várának 14 tornyából 9 még most is áll, melyet 930 m hosszú várfal köt össze, Óratornya 14 századi, ami ma múzeumként megtekinthető. Ezen kívül számos látnivaló tekinthető még meg mint pld. temetőkápolna, vártemplom, szász evangélikus gimnázium….. Itt tervezzük az ebédet, mely egyénileg bármely étteremben megoldható. Belépők szintén egyénileg a helyszínen fizetendők Lej-ben.

https://goo.gl/maps/AW8V93Qbia32

Táv: 90 km, 2 óra

7. nap 2019. július 11 csütörtök

A szokásos reggelinket követően ezúttal a Székelyudvarhely és Csíkszereda irányába tekerjük a kormányt. Megnézzük Csíkszeredán a Jézus szíve kápolnát és más nevezetességeket, majd utána a csíksomlyói búcsú helyszínére látogatunk el.

https://goo.gl/maps/137mRE7qJm32

Táv: 130 km, 2 óra

 

8. nap 2019. július 12 péntek

Elérkezett a haza út, reggelit követően indulunk is. Egy kis Kolozsvári városközpont nézés kivételével „meg sem állunk” hazáig.

https://goo.gl/maps/137mRE7qJm32

Táv: 640 km, 8 óra

Farkaslakán autentikus szállásunk lesz (nem 4*-os hotel, de friss, tiszta és hangulatos)

      

Szokás szerint különleges, jó hangulatú programok, amikre számíthatsz, ha velünk tartasz!!!

Részvételi díj:

Klubtagoknak és családtagjaiknak:

1-es és 3-as tagsági szint esetén: 80.000- Ft/fő

5-ös és 7-es tagsági szint esetén: 75.000- Ft/fő

Nem klubtagnak 90.000- Ft/fő (amennyiben marad szabad kapacitás)

amiben benne van a 7 éjszaka szállás, az első este reggelivel és a második estétől svédasztalos reggelivel és vacsorával, kiegészítve egy kis pálinkával, sörrel, borral, nádi hegedűvel. 

Fizetés a helyszínen nem kell utalni előleget (de akkor is ki kell fizetni ha jelentkeztél de nem jössz el).

Gyermek 0-3 éves kor között ingyenes, 3-12 éves kor között 60%

A szállás kapacitás itt is korlátozó tényező (de klubtagi ajánlás) így jelentkezz mielöbb, hogy le ne maradj, a jelentkezéseket már folyamatosan fogadjuk!!! 

Szervező: Horváth Zoltán +36 70 454 1111