fbpx

2010 München

November 6-án reggel 9 órakor útnak indultunk Budapestről, mégpedig azzal a nemes céllal, hogy jó pár érdekes program keretein belül egy délutánt a müncheni BMW gyár látogatására szenteljünk.
Alig, hogy kigurultunk a parkolóból, egyből nyilvánvalóvá vált, hogy itt bizony a buszon lapos hangulat egészen biztosan nem lesz. Egy- egy végtag-zsibbadástól eltekintve a 10 órás út végig a móka és kacagás jegyében telt el. Az érkezést követően mindenki rátalált a szobájára hosszabb-rövidebb idő alatt a hotel labirintusaiban és gyors elkészülést követően elindultunk egy hangulatos esti belvárosi sétára. Ennek a kisebb fajta kirándulásnak köszönhetően megtekinthettük a Marienplatz-on (ami az egyik leghíresebb tér Münchenben) az Új városházát, a Frauenkirchét (Hölgyünk temploma), illetve végigmentünk a fő sétáló utcán és átkeltünk közben a Karlstor alatt is, ami München történelmi óvárosának pompás városkapuja. Eljutottunk a világ leghíresebb, történelmi jelentőségű (mivel itt tartották az első nemzetiszocialista gyűléseket) sörházához, a Hofbräuhaushoz is, ahova azonban a tömeg miatt már nem tudtunk bemenni. Az első estét a csapat nagy része méretes csülökkel zárta egy erre specializálódott étteremben.

Másnap délelőtt a Deutsches Museumban kezdtük a napot, ahol pár óra nézelődés után is úgy éreztük, hogy még napok kellenének az összes kiállítás megtekintéséhez. Ez nem véletlen, ugyanis ez a világ legnagyobb technikai múzeuma. Itt nemtől és kortól függetlenül mindenki megtalálta az érdeklődésének megfelelő gyűjteményt, hiszen ebben a múzeumban a bányászattól kezdve a hajózáson át, egészen a csillagászatig minden témakörben rengeteg érdekes ténnyel állít minket szembe egy-egy kiállítás.
A délutáni programunk a BMW Múzeumban folytatódott tovább. Itt mindenki átszellemült az eléje táruló látvány miatt és észre se vettük, hogy elszaladt az ott töltött idő. A múzeumban megtekintettük (nagy örömömre) a BMW Art Car kiállítást is, melynek lényege, hogy a BMW Art Car program keretén belül a világ prominens művészei 1975 óta részt vesznek koruk legmodernebb BMW modelljein alapuló műalkotások elkészítésében. Az elmúlt 35 évben olyan tehetségek tettek hozzá egy-egy darabot a kollekcióhoz, mint Frank Stella, Roy Lichtenstein vagy Andy Warhol. A múzeum fő útvonala időben és térben mélyen visszanyúlva vezeti a látogatót. A közlekedés, a gazdaság, a társadalom, illetve a művészet és a kultúra vonatkozásait több mint száz eredeti kiállítási tárggyal, új prezentációs technikákkal, állandó és időszaki kiállításokkal tárgyalja.
Ez után a tartalmas nap után az Augustiner Keller bajor étteremben vacsoráztunk. Ezen a hangulatos helyen mindenkinek rendkívüli gasztronómiai élményekben volt része.

Az utolsó napot a BMW Weltben illetve a gyárban töltöttük. A BMW Welt egy fantasztikus élményközpont ahol megtekinthettük a legújabb BMW típusokat is. A 25000m2 alapterületű épületben rengeteg érdekességgel találkoztunk. A BMW Welt központi része a Plazának nevezett csarnok, melyben a márka teljes modellkínálata felsorakozik – a felette ívelő híd végében pedig a kétkerekűek állnak.
Délután elérkezett a várva várt pillanat és részt vettünk egy igazán izgalmas körbevezetésen a BMW gyárban, ahol a gyártási folyamat minden szakaszát megtekintettük. Betekintést nyertünk a 3-as széria touring és limousine gyártásába. Hihetetlen látvány volt, ahogy az előre programozott félelmetes mennyiségű robot végzi a gyártási folyamat egyes szakaszait. Amint elkészül egy autó, teszteknek vetik alá mielőtt elhagyják a gyárat. Egy nap alatt 900 autó készül el a müncheni üzemben, amelyeket rögtön el is szállítanak. Mindenkit megdöbbentett a fantasztikus precizitás és csúcstechnológia, amely a gyártás minden egyes szakaszában megfigyelhető, és ami ilyen szintű prémium márkává tette a BMW-t. Az egyetlen szomorú dolog az volt, hogy fényképeket természetesen nem készíthettünk, de ezt a csodálatos élményt valószínűleg így se fogjuk soha elfelejteni.
A hazafelé vezető úton már mindenkin látszódtak a fáradtság jelei, de így is azt éreztük, hogy néhány napot még jó lenne nézelődni a gyárban és környékén.
Összességében elmondhatjuk, hogy a program nagyon jól volt összeállítva, mindenre jutott időnk, amire szerettük volna. Köszönjük szépen a szervezőknek, hogy ilyen fantasztikus élményben lehetett részünk!

Ringelhann Fanni és Hamar Péter

[fb_like]

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .