fbpx

E60 520d

A leggyengébb Ötös!


Vajon olcsó húsnak híg a leve? Ez a megállapítás sok esetben igaz lehet, most azonban nem. Már a rövid tesztút alatt kiderült, hogy ezúttal egy mindennap remekül használható autóról van szó. Az 520i-n kívül csak erősebb modellek vannak az ötös sorozatban. Mégis ritka az a szituáció, amikor kevés az 520d ereje. A fogyasztása meg szinte hihetetlen….

De haladjunk szép sorban. Első pillantásra a kisméretű téli kerekek tűntek fel, biztos nem a forma volt a szempont a kiválasztásánál, ellenben kényelmesebb és olcsóbb, mint a peresebb gumik. Csak pár extra volt a tesztautóban, szinte alap felszereltségű volt, a borongós idő miatt a tetőablak nem sokat dobott az utastér sötét színvilágán, de én szeretem ,ha fentről is jön be fény. A fabetét a műszerfalon nem az én világom, de azt biztos nem mondhatjuk rá, hogy ízléstelen lenne. Ahhoz, hogy ráadjuk a gyújtást a “kulcsot” a kormányoszlopon lévő nyílásba kell tolni. Ekkor kezdhetjük magunkra szabni az elektromos ülést és kormányt. Nem volt hosszú művelet megtalálni az ideális testhelyzetet.

De most már indítsuk be végre a motort. Egy gombnyomás és…. megindult a fordulatszámmérő és egy kis távoli morgás hallatszik, kicsit olyan mintha a motor az előttünk álló autóban járna. Kívülről már nem ennyire rózsás a helyzet, alapjáraton akad bőven dízel kerregés, más az orgánuma, mint a 35d motoroknak. Még az a szerencse, hogy belülről kell vezetni, hiszen ott csend van. A fordulatszám emelkedésével egyre szebben szól a motor. Már alapjárattól van ereje, nem akar fulladozni, amin kicsit meglepődtem a kis motor nagy súly kombinációja miatt. Persze igazán húzni 1700 és 2000 között kezd el, de ami jó benne, hogy az erő nem lökésszerűen jön meg, hanem szép finoman és az ereje töretlen marad a fordulatszám emelkedésével, csak picivel 5000 előtt gyengül. Ezért nem kell állandóan a váltó után kapkodni, szinte bárhol húz. A városi forgalom tempóját játszva tartja, bőven a dinamikusabb autók táborába tartozunk vele. A tesztautóba nem rendelték meg a STOP-START rendszert, de anélkül is kellően alacsony maradt a fogyasztás. A tesztút elején városi forgalomban mentem vele, akkor az átvételekor benne lévő 6,9 literes átlagot jelezte az autó. Már ez is meglepően alacsony érték volt, hiszen igyekeztem próbálgatni a motor erejét. Az autó visszaadása előtt az új M0-áson mentem tempomattal 100-110 körül alig 20 kilométert és az átlagfogyasztás folyamatosan csökkent. 6,1 literes értékkel adtam vissza, ami még bőven lehet kevesebb ha arra gondolok, hogy az autó megvétele után napi munkába járáskor már senki nem próbálgatja, hogy mire képes a motor.

Azt tudjuk, hogy semmi sem tökéletes, az 520d-nek mi a gyenge pontja? Ha elfogadjuk a motorerőt, és hogy ez a modell mire való és mennyibe kerül, akkor talán csak a váltó marad. A kapcsolhatósággal és a kar megvezetésével nem volt problémám, de egy sportos márkához képest meglepően hosszú úton jár és az amúgy szépen megtervezett karon jópárszor megcsúszott a tenyerem, amikor nem megmarkoltam, hanem csak előre akartam tolni. iDrive-ból is jobb lett volna az új sok gombos változat, de a kevés extra miatt nem volt problémás a kezelése. A szellőzés beállításának a logikájára azért rá kell érezni, de pár perc után kellemes, huzatmentes klímát lehet varázsolni az utastérbe. A futóművet szándékosan hagytam a végére, ez is olyan mint a motor, amire tervezték arra jó. Sokszor írták a BMW-k kapcsán, hogy kényelmetlen és ráz. Sportfutóművel és Dynamic Drive-val persze, de azokat nem muszáj megrendelni. A tesztautó kényelmesen siklott, nem dobált, nem pattogott. Persze ebben szerepe volt a téli gumiknak is, de a nyárival is kényelmesen lehet haladni vele. Nagy sebességű hirtelen sávváltásnál érezhetően megdől a karosszéria és ilyenkor már az autó súlyát is érezni, de végig rendkívül jóindulatú marad, eszében sincs kitörni, sőt még a DSC sem avatkozik közbe, megoldja a futómű. Vizes úton körforgalomból kifelé azonban könyörtelenül és hirtelen közbelép az elektronika jelentős anyagi kártól kímélve meg a gyakorlatlan sofőrt.


Mit lehet hozzátenni a végén, talán ez a modell a legésszerűbb választás azoknak, akik nagyrészt városban autóznak kevés autópályával viszont nem férnek el a kisebb modellekben, vagy felsővezetők és nem ülhetnek kisebb autóba és beérik ennyi lóval.
Kombi karosszériával azonnal kellene nekem is, hétköznap jó.

Magyar Csaba

[fb_like]

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .