fbpx

Ön hisz a gumiabroncsok reinkarnációjában?

Mi a közös egy divatos, modern mosogatóban, egy pár cipőben és egy teniszpályában? Mindegyikük gumiabroncsként kezdte az életét! Az elhasznált gumiabroncsok nap mint nap alakulnak át hasznos, mindennapi tárgyakká vagy éppen szokatlan művészi alkotásokká. Ki tudja, mi lesz az Ön abroncsaiból?

Évente 1,4 milliárd gumiabroncsot értékesítenek világszerte. Ez a szám a gépkocsi-tulajdonosok számának növekedésével tovább fog nőni. Ha a régi autógumikat illegális hulladékként helyezik el vagy tárolják, az egészségügyi kockázatokat rejt magában, beleértve a tűzveszélyt is, illetve táptalajt ad a különböző kártevőknek, például a rágcsálóknak és a szúnyogoknak.

Visszanyerés és újrahasznosítás

2009-ben az EU-ban a használt gumiabroncsok 96%-át újrahasznosították. 1999-ben ez az arány még csak 50% volt A visszanyert abroncsok egy részét újrafutózzák és újra felhasználják. Más részüket újrahasznosítják.

Az abroncsoknak mintegy 200 összetevőjük van. Ide tartozik az acél, a nejlon, a természetes és a szintetikus gumi, továbbá számos vegyi anyag keveréke, így paraffinviaszok, pigmentek, gázkorom, szilika stb. Egy abroncs teljes biológiai lebomlása 400 évet vesz igénybe! A régi autógumik illegális lerakóhelyeken való elhelyezése káros a környezetre és tiltott az EU országaiban. Jó hír viszont, hogy változatos felépítésükből kifolyólag az abroncsokból szinte bármi készíthető!

Régi abroncsai előtt fényes jövő áll!

Az építészek, lakberendezők és a tervezők egyaránt a régi autógumik felé fordulnak. A rugalmas és ellenálló anyagjellemzők miatt könnyen lehet vele dolgozni, tartós és modern külsőt kölcsönöz a nagyvárosi bútoroknak, táskáknak és ékszereknek.

Építőmérnöki munkákhoz egész gumik is felhasználhatók, például mesterséges partvédelmi zátonyok vagy építőipari projektekben használt hangfogók formájában. A darabolt autógumikat az ipar tudja hasznosítani, például közúti és vasúti alapozó anyagként. A gumiabroncsból készült anyagok 30–50%-kal könnyebbek, mint hagyományos megfelelőik, a talajnál 10-szer jobb elfolyást biztosítanak, a kavicsnál pedig nyolcszor jobb szigetelők.

A fénykép tulajdonosa:  Getty Images

A porított guminak a fűnyíróktól a műfűig számos felhasználási módja van. A gumiabroncsok akár az ásványi fűtőanyagok alternatíváiként is használhatók, hiszen energiaértékük megegyezik a minőségi szénével. Egy gumiabroncs energiaértéke 7,6 liter olajjal egyenértékű, és a gumiabroncsok égetésével járó emisszió sokkal alacsonyabb az olaj égésekor keletkező kibocsátásnál. Ez az energiaforrás a cementégető kemencék, erőművek és papírgyárak számára egyaránt hasznos lehet.

A használt gumiabroncsok felhasználási lehetőségei szinte korlátlanok, és újbóli felhasználásuk – amellett, hogy hasznos és érdekes -, nélkülözhetetlen is a bolygó számára.

Készítette a MICHELIN

Copyright © 2011 – MICHELIN Minden jog fenntartva


Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .