fbpx

Mikuláscsomag

bünti
Autósok meglepetése: “mikuláscsomag” a szélvédőn
Ügyfeleink igen gyakran telefonálnak azzal kapcsolatban, hogy parkoló autójukhoz visszatérve büntetési cédulát találtak, melyben értesítik őket arról, hogy megszegték a KRESZ szabályait és ezért büntetést kell fizetniük. Igen sok kérdés szokott felmerülni ezekkel kapcsolatban, ezért az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Kiszabhatnak-e a tulajdonos távollétében büntetést?
Igen.

Ki büntetheti meg a KRESZ-szabályokat be nem tartó autóvezetőt?
A rendőr, illetőleg a közterület-felügyelő is kiszabhat helyszíni bírságot.

Mi lesz a következménye, ha nem fizetem be a büntetést?
Amennyiben olyan szabályszegést követett el, ahol az objektív felelősség elvét kell alkalmazni, úgy meg nem fizetés esetén közigazgatási bírságról szóló határozatot fog kapni a rendőrségtől. Ebben az esetben az objektív felelősség azt jelenti, hogy a rendőrség nem azt vizsgálja, hogy ki a felelős a szabályszegésért, hanem azt, hogy elkövették-e a szabályszegést, azaz megvannak-e arra a bizonyítékok, hogy az XYZ rendszámú gépjármű például tilosban parkolt.

Mi van abban az esetben, ha közigazgatási bírságnak számít az általam elkövetett szabályszegés?
Ekkor vitathatja azt, hogy nem követte el a KRESZ szabályszegést, illetőleg kikérheti a felelősségre vonás alapjául szolgáló bizonyítékokat a bírságot kiszabó hatóságtól. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az Ön tulajdonában lévő gépjárművel elkövették a szabálytalanságot, úgy a közigazgatási bírság össze jóval magasabb lesz,mint a helyszínen kiszabott büntetés összege.

Mik azok a szabályszegések, amelyek esetén közigazgatási bírság kiszabásának van helye?
A gyorshajtás, tilosban parkolás, behajtási tilalom és kötelező haladási irány megsértése.

Amennyiben nem ebbe a körbe tartozik az ügy, amely miatt helyszíni bírságot szabnak ki, mit lehet tenni?
Abban az esetben, ha nem ismeri el a felelősségét, ne fizesse ki a bírság összegét. Ebben az esetben a rendőrségnek szabálysértési eljárást kell indítania az elkövetővel szemben.  Itt azonban már nem érvényesül az objektív felelősség elve, tehát a rendőrségnek azt is kell bizonyítania, hogy ki követte el a szabálysértést. Ehhez első körben a gépjármű üzembentartójának küldenek egy nyilatkozatot, miszerint nyilatkozzon arra nézve, hogy ki vezette a szabályszegés időpontjában a gépjárművet. A törvény kimondja, hogy önmagát vagy kötelező hozzátartozóját senki nem köteles szabálysértés elkövetésével megvádolni, önmagára vagy közeli hozzátartozójára nézve terhelő nyilatkozatot tenni.

Forrás: D.A.S. JogSzerviz

Ha érdekel a jogvédelem biztosítás, amikor egy jelképes éves díj ellenében szakügyvédek képviselik a te érdekeidet, akkor jelezd ezt az elérhetőségeinken! Nekem évek óta van ilyen szolgáltatásom és évente többször fordulok tanácsért hozzájuk. Biztosításokkal foglalkozó partnerünk Halász Zoltán klubtagunk 0620/579-2262

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .