fbpx

KRESZ: bírság 2012. július 01.-től

Főbb KRESZ bírság változások 2012. július 01.-től

Az ittas vezetés minimum 150 ezer forintba kerül. A július elsején életbe lépő közlekedési törvény módosításai értelmében a  megengedett legnagyobb sebesség túllépése, az ittas vezetés és a  biztonsági  öv használatának elmulasztása már nem szabálysértési, hanem közigazgatási  bírsággal sújtható.

Mivel a közigazgatási eljárás a zéró tolerancia elvét követi, a  bűncselekménynek nem minősülő ittas vezetésnél fix büntetési tételeket  vezettek be. Eddig 5 büntető pontot (hivatalosan előéleti pontot) kapott  az,  aki ivott és a volánhoz ült, a módosítás után az ittasság mértékétől  függően  6-8 ponttal szankcionálják a részeg vezetőket.
0,5 ezrelék alatt 150 ezer forint és 6 büntetőpont,0,51 és 0,8 ezrelék  között 200 ezer forint és 8 pont, 0,8 ezrelék felett pedig 300 ezer forint  bírsággal és 8 ponttal büntetik az ittas sofőröket. Ha valaki kocsmázás  után  ül biciklire, 0,8 ezrelékig 30 ezer forintra, e felett 60 ezer forintra  büntetheti a rendőr.
Tilos jelzés.
Százezer forinttal büntetik azt, aki átmegy a piroson vagy a vasúti átjáró  tilos jelzésén. Ugyancsak 100 ezer forint bírság jár azért, ha a sárgán!!!  megy át az autós. Azt persze nem mindig lehet egyértelműen megállapítani,  hogy az autós ilyen helyzetben meg tudott volna-e állni, de Óberling  József,  az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője szerint a rendőrök  ehhez  megfelelő szakmai iránymutatást kapnak (vajon az autósok miért nem?).
Gyorshajtás.
Szigorodott a gyorshajtásért kiszabható bírságösszege is. Továbbra is  szankcionálják a legkisebb mértékű sebességtúllépést. A megengedett  sebesség  15-20 kilométer/órás túllépése szabálysértésnek számít, az efölöttiért már  közigazgatási bírság jár.  Aki például az 50 km/órás táblánál 60-nal megy, szabálysértési bírságot  kap.  Ha 66-tal megy, azért már 30 ezer forint közigazgatási bírsággal  büntethetik. Ha az 50-es táblánál 110-zel megy, akkor már 130 ezer forint  bírság és 6 büntetőpont jár, ha 120-szal,akkor már a bírság összege 200  ezer forint, a büntetőpontok száma pedig 8 lesz.  Aki az autópályán a megengedett 130 km/óra helyett 148-cal megy, az még  szabálysértésnek számít (ebben az esetben a 20km/órásnál kisebb  sebességtúllépés minősül szabálysértésnek). Ha a traffipax 151-et mér,  azért  már 30 ezer forint lesz a közigazgatási bírság. Az autópályán a  legmagasabb  bírságnak számító 300 ezer forintot az kaphatja, aki 240-nél gyorsabban  hajt.
Biztonsági öv, objektív felelősség.
Aki nem köti be a biztonsági övet, azt lakott területen belül 15 ezer,  lakott területen kívül 30 ezer, autóúton, autópályán 40 ezer forintra  büntethetik. A bírság személyenként értendő, így ha egy négy tagú család  elfelejti bekötni magát, az akár 160 ezer forintjukba is kerülhet, azonban  büntetőpontot csak az autó vezetője kap.
Elvehetik a külföldiek autóját.
Külföldiek esetén a hatóságoknak lehetősége lesz a jármű visszatartására  függetlenül attól, hogy a bírságot a helyszínen kiszabták, vagy sem. Ha a  közúti ellenőrzésnél a hatóság megállapítja, hogy az autó vezetőjének vagy  az üzembentartónak korábbról közigazgatási bírság tartozása van, a  járművet  visszatarthatják. Ebben az esetben a sofőrtől elveszik a forgalmit addig,  ameddig nem fizeti meg a bírságot.  Az autó vagy más jármű visszatartásáról a rendőrök egy négynyelvű  tájékoztatót adnak majd át a külföldi tulajdonosnak, a kocsi pedig egy  várakozóhelyre kerül. A jármű őrzéséről a tulajdonosnak kell gondoskodnia.  Ettől a rendőrség azt várja, hogy nagymértékben csökkenni fog a külföldiek  által elkövetett szabályszegések száma. A szabályok szerint nem lehet  visszatartani járművet, ha valaki magyarországi bejelentett lakcímmel és  érvényes adószámmal, adóazonosító jellel rendelkezik. (Az Európai  Parlament  a jövő héten tárgyalja azt az irányelvet, ami lehetővé tenné a tagállamok  közötti adatcserét, így egy külföldi üzembentartó adatait egy magyar  rendőr  is lekérhetné.)
Ha július elsejével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a közlekedési hatóság, a  rendőrség vagy a munkavédelmi hatóság bírságot szab ki, az egy központi  bírság-nyilvántartó rendszerbe kerül. Ha kiderül, hogy a gépjármű vezetője  egy korábbi bírságát nem fizette meg, az autó visszatartható lesz. “Jól  gondolja meg egy külföldi, hogy kinek adja kölcsön Magyarországon  autóját” –  mondta Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának  vezetője.
A jövőben – a 15 napon belüli készpénzes átutalás mellett – lehetőség  lesz  arra is, hogy a bírságot a helyszínen bankkártyával fizessék meg. (Ehhez a  rendőrségnek jelenleg egyetlen kártyaleolvasó terminálja sincs, viszont  mintegy 200 leolvasó beszerzését tervezik.)
Büntetőpontok.
Változnak az egyes jogsértésekhez rendelt büntetőpontok is. A  szabálysértésnél az eddigi 1-5 helyett 1-8 pont, gondatlan bűncselekmény  esetében az eddigi 6 helyett 9, szándékos bűncselekménynél 9 helyett 11  pont  jár. A módosítás után így akár 2 súlyos szabálysértés miatt már fél évre  bevonató lenne a jogosítvány.
Az eddigieknél kevesebbet kell majd fizetni a gyerekülést vagy a  bukósisakot  nem használóknak, és az autóban mobiltelefonálóknak. Ezek a jogsértések a  jövőben szabálysértésnek minősülnek és legfeljebb 30 ezer forintig  büntethetőek.

Mikó Gábor klubtag

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .