fbpx

Hogyan hosszabbíthatja meg gumiabroncsai élettartamát?

Mindenki csak akkor szeretne új gumit vásárolni, amikor már feltétlenül szükséges.  Milyen jó lenne, ha meg tudnánk hosszabbítani gumiabroncsaink élettartamát! Alábbi cikkünkből megismerheti a hosszabb élettartam 8 titkát.

Getty Images

1. TIPP

Tartsa be a megfelelő nyomást

Rendszeresen ellenőrizze az abroncsnyomást. A túl alacsony nyomás nemcsak gyorsabb kopást, hanem magasabb üzemanyag-fogyasztást is eredményez.

2. TIPP

Rendszeresen végezzen kerékkiegyensúlyozást

A gumiabroncsok kiegyensúlyozásával megelőzheti az egyenetlen kopás okozta idő előtti deformálódást. Ha az abroncsok nincsenek kiegyensúlyozva, az feszültséget okoz a kerékben. Ha a nagyobb sebesség vibrációt okoz a járműben, például az autópályán, az a kiegyensúlyozás hibájára utal.

3. TIPP

Legyen könnyedebb

Ha felesleges súlyokat cipel magával az autóban, az háromszorosan is megbosszulja magát: gyorsabban kopnak a gumiabroncsok, nagyobb az üzemanyag-fogyasztás és erősebb a környezetszennyezés.

4. TIPP 

Rendszeresen forgassa a gumikat

A legtöbb gépjármű esetében az egyik pár gumiabroncs gyorsabban kopik, mint a másik. Ennek klasszikus példái az elsőkerék-hajtású gépkocsik, amelyeknél a munka legnagyobb része a két első abroncsra hárul. Ha rendszeresen forgatja és cseréli a gumiabroncsait az első ás hátsó tengely között, egyenletesebben kopnak és tovább tartanak.

5. TIPP

Finomítsa a beállítást

Állíttassa be futóműveit, nemcsak a simább haladás érdekében, hanem azért is, mert a kerékösszetartás nem megfelelő beállítása idő előtti vagy ferde abroncskopáshoz is vezethet.

6. TIPP 

Az első a felfüggesztés

Ellenőrizze a felfüggesztést. Az elöregedett lengéscsillapítók idő előtti abroncskopást és alacsonyabb fokú biztonságot eredményeznek. Ha gépjárműve haladás közben rázkódik, ellenőriztetnie kell a felfüggesztését.

7. TIPP

Ellenőrizze a futófelület kopását

Létfontosságú, hogy rendszeresen ellenőrizze a gumiabroncs kopását; ezt minden gyártó speciális eszközökkel könnyíti meg. A MICHELIN gumiabroncsain például a kopásjelző egy MICHELIN Mester az abroncs vállrészén. Ha a futófelület a kopásjelzővel egy szintbe vagy annak közelébe kerül, le kell cserélni a gumiabroncsokat.

8. TIPP

Vásároljon olyan abroncsot, amelyet hosszabb felhasználásra terveztek

A gumiabroncsgyártók sok energiát fektetnek az abroncstervezésbe, és sok izgalmas ötletet valósítanak meg, így egyes modellek ma már gyártóik szerint akár 10 000 km-rel is hosszabb élettartamra képesek. Ha pedig hosszabb a gumi élettartama, akkor a pénzünk is tovább tart…

Ez volt tehát az a 8 titok, amellyel meghosszabbíthatja gumiabroncsai élettartamát, ugyanakkor nagyobb fokú biztonságot, alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és környezetbarátabb vezetést is megvalósíthat. Áldozzon egy kis időt gépjárművére és gumiabroncsaira, és cserébe simább vezetési élményt és hosszabb élettartamú gumikat kap. Ha pedig mégis csak le kell cserélnie az abroncsokat, keressen olyan márkákat, amelyeket kifejezetten hosszabb idejű használatra terveztek.

Készítette a MICHELIN

Copyright © 2011 – MICHELIN Minden jog fenntartva

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .