fbpx

Csehországi autós túra beszámolók 2.

Második nap. (2013. 05. 02. csütörtök)

A második napon a tervek szerint kevesebbet autóztunk, hogy kipihenjük az első nap fáradalmait, így az erre a napra jutó 190 km-es utat főként alsóbbrendű, jó minőségű utakon tettük meg.

Reggel Cesky Krumlov városában ébredtünk, amely dél-Csehország második leglátogatottabb turisztikai célpontja dél-Csehországban, a Moldva folyó kettős kanyarulatának partján. Azonban a reggeli órákban hozzánk hasonlóan a város is csak lassan ébredezett, tele nyugalommal, békességgel.

 

Szállásunkon elfogyasztott reggeli után kis csapatunkat összeszedve elindultunk aznapi első célpontunkhoz, Ceske Budejovice, Budweiser Budvar otthonába. Csehországban már emberemlékezet óta jó sört főznek, így mostani utazásunk során kihagyhatatlan helyszínné válta a Budvar sörgyár, hogy saját szemünkkel győződhessünk az itteni sör kiválóságáról és eme nemes ital előállításáról. Egyedül České Budějovicében, a Budweiser Budvar otthonában van lehetőség betekinteni a sörfőzők alkimista konyhájába, ahol több mint 700 éve készítik a sört eredeti recept szerint és a legjobb minőségű hazai nyersanyagok felhasználásával. A gyárlátogatás során megtudtuk, hogy a Budweiser Budvar egy tipikus délcsehországi sör, mely különösen kimagaslik arany színével, kissé édes és kellemesen kesernyés ízvilágával. Különlegessége a cseh malátából, finom zateci komlóból és a 300 méter artézi forrásból származó kristálytiszta vízből álló tökéletes harmónia. A gyárlátogatás során a sörkészítés folyamatát teljes egészében végignézhettük, amely természetes egy jól megérdemelt kóstoló zárta.

Ezt követően Hluboka vára, Schwarzenbergek kastélya felé vettük az irányt, amely a Moldva felett helyezkedik el festői környezetben. Hluboka város híres, fesztiváljairól és kiállításairól, de leginkább a gyönyörű neogótikus kastélyáról híres, amely egy nagy angolparkban található. Először egy kellemes sétát tettünk a kastély körül, amely egy impozáns környezetben, az angolpark közepén fekszik, gótikus eredetű, Hluboká kastélyát tavak és erdők veszik körül. A sétát követően 1 órás körbevezetés keretében lehetőségünk volt betekinteni a kastély belső részeibe is, azonban a hatalmas Tudor-kastély termeinek alapos megtekintésére nem elegendő egy nap, 144 szobája, terme van tele különböző korú képekkel, portrékkal, szobrokkal, bútorokkal, porcelánokkal, fegyverekkel, vadász trófeákkal, a Schwarzenberg tábornokok hadi szerzeményeivel, gótikus, reneszánsz, barokk műkincsekkel, gobelinekkel.

A XVIII. század elején úri vadászkastéllyá alakították át, amelynek tulajdonosai, a Schwarzenberg hercegek 1840 és 1871 között angol gótikus stílusban, a windsori kastély mintájára, Tudor-stílusú neogótikus kastéllyá építtették át. A kastély 140 gazdagon berendezett szobával és 11 toronnyal büszkélkedik.

A csodálatos kastély látogatása után röviden megtekintettük a világörökség részei Jankov-Halosovice számon tartott parasztházakat, amelyek még a szemerkélő eső ellenére is megmutatták idilli bájukat.

Innen 150 km-t autóztunk a második esti szállásunkhoz, amely nagy része a Sumava Nemzeti Parkon keresztül vezetett. Sajnos a rosszabb időjárási körülmények miatt (köd és eső), nem láttunk túl sokat az út körüli tájból.  Majd a nemzeti park szélén lévő kis településen Spicak-on töltöttük az éjszakát, amely egy kicsi, de modern síközpont Liberec városától nyugati irányban, 30 km-re. Második vacsoránkat kellemes kandallótűz és vidám történetek mesélésével a szállásunkon lévő étteremben fogyasztjuk el.

Kiss István

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .