fbpx

Vásárolj okosan

Válasszon jobb gumiabroncsokat alacsonyabb kilométerenkénti áron.

Mindenki szeret jó üzletet kötni. A gumiabroncsok terén a legjobb vételt gyakran éppen egy drágább termék jelentheti. Miért? Azért, mert teljes élettartamára vetítve kilométerenként kevesebbe fog kerülni. Gondoljon csak bele.  Most elkölt egy nagyobb összeget egy olyan gumira, amely teljes élettartama alatt megtakarításokat hoz Önnek. És végül kiderül, hogy egy kilométerre vetítve voltaképpen jobban járt.

Gondolkodjon hosszú távon
Messziről minden gumiabroncs egyforma, ha azonban közelebb megyünk, hatalmas különbségeket fedezhetünk fel. Ezért amikor döntést hozz arról, hogy mire áldozza a pénzét, járjon utána, melyik gumi tart tovább, és melyik jár alacsonyabb üzemanyag-fogyasztással. Ezek hosszú távon kevesebbe fognak kerülni.

Ha például A gumi 100 euróba kerül és élettartama 45 000 km, míg B gumi ára 85 euró 30 000 km élettartam mellett, melyik éri meg jobban? Az A gumi, hiszen 1000 km-enként 2,2 euróba kerül, míg ugyanez a mutató a B gumi esetében 2,8 euró. Teljes élettartama alatt az A gumiabroncs magasabb ára ellenére kevesebb pénzt emészt fel, mert hosszabb ideig használható.
Léteznek olyan fejlett technológiával készülő gumiabroncsok, amelyek akár 10 000 km-rel is megnövelik az élettartamot. Ez egy átlagos autós számára egy évnyi használat. Gondolja végig: akár 25%-kal több kilométert megtehet, ami négyből egy gumiabroncs megspórolását jelenti!

Egy másik előny, hogy minél tartósabb egy gumiabroncs, annál kisebb a környezeti hatás, mert csökken a felhasznált nyersanyagok mennyisége, és kevesebb kopott gumit kell újrahasznosítani.

Ha a gumival üzemanyagot takarít meg, pénzt takarít meg
Mihelyt gördülni kezdenek a gumiabroncsok, behajlanak, és energiát használnak fel. A biztonság érdekében a gumiabroncsoknak tapadniuk kell az útra és meg kell kapaszkodniuk a felületében. Vezetés közben azonban a gumi felmelegszik, és túlzottan tapadóssá válik, ami ellenállást eredményez. Az ellenállás lassítja a járművet: visszahúzza azt, amikor előre szeretne haladni – ez pedig hátrányos az üzemanyag-fogyasztás szempontjából.

Tudta, hogy öt tankolás közül egyet teljes egészében a gumiabroncsok használnak fel? A gumiabroncsok miatti üzemanyag-fogyasztást nem lehet teljesen kiküszöbölni, ám az ellenállás csökkentésével kisebb üzemanyag-felhasználás és CO2-kibocsátás érhető el.

A valós költségekről úgy kaphat képet, ha nemcsak a kifizetett vételárat, hanem a gumiabroncs kilométerenkénti költségeit is mérlegeli. Egy hosszabb élettartamot és alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást kínáló gumiabroncs hosszabb távon jobban megéri, és jobb befektetés Önnek és gépjárművének.

Készítette a MICHELIN

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .