fbpx

2021. 08. 13-22. Albánia és Észak Macedónia

Szerelembe estünk!

Nagy izgalmak fogadták az első Albán túrán bejelentését. A járhatóak az utaktól a biztos életben maradunk-e kérdésig volt minden. Gondolhatjátok, hogy nagy élmény ez egy program szervezőjének 🙂 . De próbáltam mindenkit megnyugtatni, hogy nyugi utánajártunk mindennek és jó lesz minden. Végül 17 autóval 33 fővel mondta azt hogy hisz nekem és így nekivágtunk a túrának ami végül nagy sikerrel zárult.

A várható összes táv 3.000 km, ebből Albániában 1.200 km

https://goo.gl/maps/8VT6KATztV8kS7As5

0. nap Akik már nem tudják kivárni a pénteket akár már csütörtökön útnak indulhatnak, ha további infó kell keresd Benkó Sándor klubtagunkat.

1. nap 13-a

Találkozó 6:20-kor, indulás 6:30-kor az M5 Inárcsi Pihenőjéből (OMV kút) Nagy meleg várható az úton és a határt is ki kell találnunk, hogy rövid várakozásos legyen. 1000 km áll elöttünk 2-3 megállóval. Érkezz teletankolt autóval, feltöltött adóvevővel és a kociba egy hűtőtáskába pakolt üdítőkkel.

Érkezés Ohridba 17:40-kor, vacsora és éjszaka a Hotel Park View Lake szállodába. Hotel Park Lakeside, Naum Ohridski 10a, Ohrid 6000, Észak-Macedónia

2. nap 14-e

Ohrid- Bitola – Prespa tó- Ohrid

Bitola hangulatos, történelmet hordozó városának délelötti meglátogatása.

Észak-Macedónia és Görögország határánál fekvő romantikus szépségű, turisták által kevésbé ismert Prespa Lake felfedezése.

Krani Beachnél megnézzük A STÉGET (bár vélhetőleg nem lesz ilyen üres és ennyi víz sem lesz ebben az aszályos időben a környékén).

Strandolás a kristálytiszta tóban

Közös vacsora egy tóparti étteremben.

Ohridtól kb. 29 km-re fekvő St Naum Kolostor Albánia egyik legnépszerűbb úticélja. Közel a határhoz, csodás környezetben egy sziklamagaslaton található a komplexum.

Majd hazaautózás kb 40 km éjszaka ismét a Park View Lake szállodában.

3. nap 15-e

Ohrid– Drilon- Pogradec– Elbasan Vár- Berat https://goo.gl/maps/jZzx1ZG9qZ6Bq2LT8

Reggel 9:30-tól Ohrid megnézése.

A Drilon Nemzeti Park idilli környezetében érdemes megpihenni. Lehet csónakázni a tavon, hattyúkat, kacsákat etetni vagy csak egy tóparti teraszról egy kávé mellől merengeni.

Elbasan oszmán kori várának meglátogatása. A vár alapjául szolgáló római kori házakat 2000 évvel ezelőtt építették. A város alapítása szintén különleges. Két teljesen különböző uralkodó, a római Justinianus császár és és II. Mehmed szultán alapították 1466-ban.

18 órakor meglátogatunk egy borászatot Çobo Winery, Ura Vajgurore, 1001, Albánia, ahol egy kis borkóstolásra is lesz módunk.

Berat – vacsora és éjszaka az autentikus Albán szállodában a Hotel Mangalemi Rruga “Mihal Komneno”,tek Porta e Pashait

4. nap 16-a

Berat – Vlora –- Llogara National Park – Dhermi- Himara – Saranda

Beratból indulva az ország nyugati partján a tengerpart mellett tudtunk végigmenni. 3 gyönyörű tengerpartnál is van lehetőség fürdésre, pihenésre illetve közéjük ékelhető egy szerpentines, vadregényes kocsikázás a Llogara Namzeti Parkban.

Vlora:

Dhermi:

Himara :

Llogara Nemzeti Park:

Éjszaka Sarandában a Brilant Hotelben Rruga Bilal Golemi, Sarandë, Albánia

5. nap 17-e

Aki nem volt még azoknak Butrint romváros világörökségi helyszín meglátogatása. Korfu szigetével szemben, a Jón-tengernél található UNESCO által védett helyszínnek különleges hangulata van, egységbe olvasztja a megmaradt régészeti romokat, épületeket a temészettel.

Többieknek tengerpart.

Közös vacsora a Demi étterembe (ez nincs benne az árba, de 3 éve nagyon jó volt így visszakérték).

Éjszaka Sarandában a Brilant Hotelben Rruga “Bilal Golemi”, Sarandë, Shqipëri

6. nap 18-a

Saranda– Gjirokastra- Durres -Kruja

https://goo.gl/maps/nfDz5rChAv8ur97L9

Gijirokastra szintén Unesco helyszín, szép állapotban megmaradt oszmán kori város, szűk, kanyargós utcákkal.

Éjszaka Krujában a Hotel Panoramában Rruga Kala, Kruje, Albania

Este, a szálloda tetőteraszáról, közös tengeri naplemente nézés és vacsora is.

7. nap  (19-e)

Kruja- Dajti Mountain – Kruja

A kabinos felvonóval 1600 méter fölé tudunk menni. A Dajti hegytetőről (Mount of Dajti) csodálatos kilátás nyílik Tiranára és a környező tavakra, sziklákra.

Vacsora és éjszaka Krujában a Hotel Panoramában.

8.nap (20-a)

Kruja – -Skopje

Délelött egy monostor meglátogatása, majd továbbutazás Macedonia fővárosába Szkopjeba. Séta a belvárosban.

Éjszaka a Hotel Bushi Resortban Kjurchiska 21, Skopje 1000 North Macedonia

9.nap (21-e)

Skopje környéke, egy kis lazulós nap a haza út elött. https://goo.gl/maps/8MdE8KrVMbddZiZB6

Pici szerpentin és panoráma autózást követően érkezünk meg a Matka kanyonba ahol lehetőség lesz egy kis gyalogtúrára, sétahajókázásra, csepkőbarlang nézésre, a Szent András kolostor megtekintésére.

Persze aki a természeti helyett inkább kultúr sokkot szeretne, a fenti program helyett, az rövid utazással megtekintheti a “világ roma fővárosát” is ahol kb 30-50.000 roma él.

10.nap (22-e)

Go Home. Ezen a napon már csak egyetlen dolgunk van, hogy a 800 km-es utunkat legyűrjük, esetleg egy szegedi közös halászlé búcsúzóul a túra lezárásaként. Bízom benne hogy mindenki csodás, és sokáig emlékezetes emlékekkel gazdagodva tér haza!

Útközben sok élmény vár ránk: tenger, hegyek, városok, falvak, Unesco örökségek, bukenrek, nyuszik, hegyi utak, tradicionális ételek amikre számíthatsz.

És rossz hírem van, idén vélhetőleg nem megyünk kupiba:

Részvételi díj:

204.000 Ft/fő (az ár 30 fős csoportnál, 2 ágyas szobákra vannak kalkulálva). Aki nem BMW Autóklubtag vagy csak 1-es szintű tag, annak ezeken a költségeken felül további 7.000 Ft/fő extra költséget kell megfizetnie. Aki pedig csak 3-as szintű tag annak 3.000 Ft/fő extra költséget kell megfizetnie.

Az árak tartalmazzák:

9 éjszaka szállás, 4 /5 * szállodákban

minden szálláson reggelis ellátás

2 vacsorát Macedoniában

2 vacsorát Albániában

Dajti hegyre a felvonót

bórkostolót Berátban a Cobo pincészetben

24 órás asszisztenciát az albán partner részéről (el lehet őket érni ha bármilyen probléma felmerülne)

Szervező: Horváth Zoltán 06 70 454 1111, elnok@bmwautoklub.hu