fbpx

2013. 05. Ötnapos autós túra dél-nyugat Csehországban

Mivel Prágában nemrég jártunk és aki Csehországba látogat elsők között azt keresi fel, ezért mi most erre a hosszú hétvégére egy dél-nyugat csehországi autóstúrát szervezünk. Szabadságot a május elseje miatt csak két napot igényel a program. Autózni szeretők ki ne hagyják! Ígérjük mindenki híresen feledhetetlen élményekkel tér majd vissza!

A szállásfoglalások miatt szükségünk van rá, hogy előre, lehetőleg legkésőbb 2012. december 10-ig JELEZZÉTEK a részvételi szándékotokat!!!

Jelentkezés, érdeklődés: elnok (kukac) bmwautoklub.hu vagy Horváth Zoltán 0630/9928-441

Program tervezet:

Első nap (450 km): Időnyerés céljából kb. 300 km autópálya szakasszal kezdünk természetesen az élmények sora már ezen a napon elkezdődik. Az első igazi megállónk Bécs után lesz (261 km) ahol megtekintjük a Kreuzenstein várat.

Ezt követően már kellemes utakon való autókázás következik. Délután érünk Cesky Krumloba amit már részben megtekintettünk a tavalyi gyárlátogatás alkalmával. Itt lesz az első szállásunk is egy 3 csillagos hotelban. A szobák elfoglalását követően városnézés, majd az egyik jellegzetes helyi kocsmában, a jellegzetes cseh specialitásokkal ismerkedünk (Beherovka, sör, csülök, sör, knédli, káposzta, sör).

A második nap (190 km): Kipihenjük az előző napot, kevesebbet autózunk, nagyrészt alsóbbrendű, de jó minőség utakon főleg a Sumava nemzeti parkban. Délelőtt megtekintjük Cesky Krumlov várát, ami nagyon jópofa: lényegében két hegyen fekszik (van vagy öt udvara, palotákkal körbeépítve) – a két hegyet meg a várpalota hatemeletes (!) fedett hídja köti össze. Azaz: az alsó kettő csak boltív, felette oldalról nyitott átjáró a szekereknek, a felett a palota vendégei zárt folyosón járhattak át a Várszínházba (Gödöllő mellett Közép-Európa másik barokk színháza!), majd felette (szintén fedett) szinten a hercegkisasszonyok:)jártak át a palotakertbe. Legfelül meg nem tudom, ki.

Ezt követően 40 km autókázva Hlubokára megyünk ahol rövid látogatás keretében megtekintjük a kis kastélyt és a parkját. Majd rendes BMW-s ként, autóból megtekintjük a Jankov-Holašovice-i parasztházakat, amik a világörökség részei. Innen 150 km-t  autózunk a második esti szállásunkhoz. Ebből közel 80 km a Sumava  nemzeti park útjait érinti! A nemzeti park szélén lévő kis településen Spicak-on található 3 csillagos kis hotelban töltjük a második éjszakát. Akinek erejéből telik az esti vacsora előtt még elsétálhat a közelben lévő kis tavacskához. A vacsoránkat a szállásunk éttermében fogyasztjuk el amit igény szerint egy kis esti kandalló tűznél történő beszélgetés követhet.

Harmadik nap (400km): Ny-Bohémiát érinti utazásunk ezen szakasza. Megnézzük Domazlice ferde tornyát ahol egy kora délelőtti kávét is elfogyasztunk. Ezt követi majd Kladbury kolostora ami a legrégebbi cseh kolostorok egyike. 1114-ben Vladislav fejedelem alapította.Jelenleg a hely idegenforgalmi látványosság, jelentős kulturális és vallási emlék, és sörfőzde is. Innen Cheb városát érintve jutunk el a Soos nemzeti park bugyogó mocsarához. Itt szén-dioxidos források törnek fel a felszínre, területén, pallókon lehet csak közlekedni, melyek elvezetnek minden olyan részre, ahol látnivaló van. Megtekintését követően a délutáni órákban egy kis panoráma úti kerülővel Karlovy Vary-ba érkezünk . A város a világ egyik leghíresebb, és legnagyobb hagyományokkal rendelkező gyógyfürdővárosa, 700 éves település.Házai főleg klasszicista stílusban épültek. Megnézzük a festői kisvárosnak a fő utcáját, melynek két oldalát sűrűn épített hidak kötnek össze, a pisztrángokkal teli folyó fölött.  Ezt követően megyünk a prágai szállásunkra.

Negyedik nap (0 km)

Ezt a napot Prágában töltjük! Megtekintjük a Vencel teret, a Várat és a belváros más látnivalóit!

Ötödik nap (600 km):

Ötödik napon hazafelé még beiktatunk két látnivalót, de a fő célunk már az otthonunk. Utolsó napi első állomásunk Telc városa (világörökség része). Csak felsőfokon, beszélhetek erről a helyről, el is töltünk egy pár órát itt is. Várkastély, templom, főtér, torony, tavacska híddal és mindenütt béke, nyugalom, derű. Megérkezésünket követően elindultunk felfedezni a tavakkal körülvett óvárost.
Két városkapu egyikén jutunk be a legszebb főtérre, ami Csehországban található. 58 reneszánsz, és barokk lábasház övezi a háromszög alakú teret, melyen 2 barokk díszkút is látható. A kastély megtekintését nem szabad kihagyni, így ezt a hibát mi sem követjük el. a hazavezető utunk során utolsó állomásként megtekintjük a Cervená Lhota vízben álló várat. Aki látta a Névtelen vár c. (Jókai regény alapján készült) magyar filmet, annak rögtön ismerős lesz ez a tó közepén álló, tündéri kis kastély, ugyanis itt forgatták a filmet. Innen a csehországi autópályát használva jutunk el a magyar határhoz, ahol felmegyünk az M1-re és várhatóan este érkezünk Bp-re.

Kb. úgy kalkulálhatsz, hogy a várható fix  költségek (szállások reggelivel és egyes belépők) fejenként 200 Euró körül alakulnak a négy napra (pontosabb információ a létszám függvényében).

Remélem kedvet kaptál a dél-nyugat csehországi autós túránkon való részvételhez (sok száz km autókázás, gyönyörű városok és természeti értékek) és téged is a részvevők között köszönthetünk! Természetesen erre a programunkra is bátran hozhatsz magaddal számodra kedves embert/embereket, szeretettel várjuk őket is!

További részletek a konkrét jelentkezőknek az elérhetőségeimen. A szállásfoglalások miatt szükségünk van rá, hogy előre, lehetőleg legkésőbb 2012. december 10-ig JELEZZÉTEK a részvételi szándékotokat!!!

Jelentkezés, érdeklődés: elnok (kukac) bmwautoklub.hu vagy Horváth Zoltán 0630/9928-441

Hozzászólások

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .